Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

Als gediplomeerd zelfstandig medewerker leisure & hospitality ben jij aan het werk wanneer andere mensen vrij zijn. Met jouw enthousiasme en flexibiliteit zorg je ervoor dat je gasten volop van hun vrije tijd genieten. Tevreden mensen, daar doe je het voor!

Ben je sociaal, gastvrij en houd je van een uitdaging? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Ik ga stage lopen aan de Costa Brava

Ik ga stage lopen aan de Costa Brava

Sluiten

Deze opleiding vind ik heel erg leuk. Je werkt veel met projecten. In principe heb je een soort eigen bedrijf en organiseer je bijvoorbeeld een show-avond of een compleet verzorgde reis. Zo leer je goed zelfstandig werken.

De begeleiding op school is echt heel goed. Wanneer je er even niet uitkomt, kun je altijd terecht bij je leraar. Dit jaar ga ik stage lopen bij een hotel in Spanje aan de Costa Brava. Ik heb daar heel veel zin in. Ik hoop tijdens mijn stage veel te leren over toerisme en het leven en werken in het buitenland.

Na mijn opleiding wil ik Toerisme studeren in het hbo. Ik wil later veel reizen, veel van de wereld zien! Ik wil mensen de leuke dingen van het leven laten zien en laten ervaren. Laten zien dat er niet alleen hoeft worden gewerkt. Ik wil graag activiteiten plannen en uitvoeren in verschillende onderdelen.

Kaja Wever
Opleiding Travel, Leisure & Hospitality

 • Iets voor jou?
  - Je gaat goed met mensen om.
  - Je vindt het leuk om andere mensen een fijne tijd te bezorgen.
  - Je bent servicegericht.
  - Je bent communicatief en sociaal.
  - Je hebt geen negen-tot-vijfmentaliteit.
  - Je bent stressbestendig.
  - Je organiseert graag.

  Herken jij jezelf hierin, dan is deze opleiding iets voor jou!
 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Tijdens het eerste jaar maak je kennis met zowel de wereld van het toerisme als de recreatie. De theorie op school wordt in veel gevallen gecombineerd met praktijkopdrachten binnen en buiten de school. Dit varieert van het organiseren en begeleiden van recreatieve- en animatieprojecten, entertainment (show en dans) en evenementen.

  Tijdens de opleiding staan jouw persoonlijke kwaliteiten centraal. Je krijgt persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding door een klein en vast team. Een docent is jouw persoonlijke coach en stagementor. Studievorderingen worden regelmatig met je besproken.

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding Zelfstandig medewerker leisure & hospitality volg je onder andere de vakken:
  - Frontoffice (balie)-werkzaamheden
  - Administratie
  - Evenementen organiseren
  - Sport & spel
  - Outdoor activiteiten
  - Entertainment
  - Groepsactiviteiten begeleiden

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.
  Je krijgt ook gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken
 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.
 • Leerweg
  Tijdens de BOL-opleiding loop je meerdere keren stage bij een erkend leerbedrijf. Let op: dit kan ook in de vakantieperiode zijn! Tijdens de vakantieperiode ben jij juist degene die aan het werk is om de gasten een optimale vakantie te bezorgen. Je krijgt ook de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen. Dit kan bijvoorbeeld in een hotel, vakantiepark, camping, attractie- of bungalowpark of in een outdoor-activiteitencentrum.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo-kb
  - vmbo-tl
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Of je kiest ervoor om verder te leren. Met je diploma Zelfstandig medewerker leisure & hospitality kun je doorstromen naar de opleiding Leidinggevende leisure & hospitality op niveau 4.

  Aan het werk

  Je gaat in Nederland of in het buitenland aan de slag bij een:
  - (internationale) reisorganisatie
  - hotel of resort
  - hostessorganisatie
  - camping of bungalowpark
  - animatiebureau
  - beurs- en/of congresorganisatiebureau
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Goed voorbereid

  Aanmelden

  Aanmelden voor een mbo-opleiding op het Alfa-college is eenvoudig. Wil je weten hoe? Je leest er meer over op de pagina “Van aanmelding tot student

  Direct aanmelden? Dat kan hier!

 • Studie in cijfers

  Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding.

  Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.