Alfa-college

Start schooljaar MBO en VAVO

Via deze pagina vind je alles om jouw nieuwe schooljaar goed voor te bereiden en de eerste schoolweek vlot te laten verlopen! Hier vind je algemene informatie voor elke (aankomende) student én via de banners hieronder vind je informatie over jouw opleiding in Groningen en Assen, Hardenberg of Hoogeveen. Kijk ook vooral bij de tabs Schoolkosten en Inloggen en onderaan bij Veelgestelde vragen Start schooljaar (FAQ). En kijk hier voor het laatste nieuws over corona.

 • Schoolkosten, (studie)financiering

  Tegemoetkoming icoon Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met verschillende soorten kosten en betalingen, zoals Schoolkosten voor onderwijsbenodigdheden en les- of cursusgeld. Via DUO en Alfa-college kun je een betalingsregeling treffen. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor toeslagen en studiefinanciering via DUO en is er via school een tegemoetkoming voor de Schoolkosten voor minimuminkomens aan te vragen. Ook zijn er algemene studiefondsen. Het Alfa-college verstuurt digitale facturen voor diverse kosten per e-mail naar jouw persoonlijke e-mailadres van school.

  Meer informatie
  Op de pagina Schoolkosten en (studie)financiering lees je meer over al deze onderwerpen.

 • Studieboeken en licenties

  Boeken icoon De boekenlijsten/leermiddelenlijsten staan alleen op de website van Studers. Houd de ISBN-nummers van de boekenlijst van jouw opleiding aan.

  • Bestel op tijd, dan weet je zeker dat je het materiaal in huis hebt voor de eerste schooldag

  • Je beslist zelf waar je de studieboeken en licenties koopt en of het tweedehands boeken zijn of nieuwe. Natuurlijk kun je ook boeken lenen

  • Het Alfa-college heeft afspraken gemaakt met Studers, waardoor je daar voordelig nieuwe boeken en licenties kunt aanschaffen. Bestellen bij Studers kan met je schoolaccount of (privé) e-mailadres.

  • Als je bij Studers bestelt: neem je bevestiging van je bestelling mee naar school.

  Licenties
  Let op: activeer licenties altijd pas na overleg met je docent! Activeer je de licentie te vroeg, dan is deze misschien verlopen als je hem nodig hebt.

 • Wat moet je doen?

  Formulieren icoonInleveren onderwijsovereenkomst, praktijkovereenkomst en formulieren
  Je hebt de Onderwijsovereenkomst ontvangen, samen met een begeleidende brief en antwoordenvelop. Vul de Onderwijsovereenkomst helemaal in en laat je ouder of voogd deze ondertekenen. Zorg ervoor dat je deze overeenkomst op tijd inlevert bij of opstuurt naar het servicepunt van de locatie waar je de lessen gaat volgen. Opsturen kan via de antwoordenvelop (zonder postzegel).
  Let op: Als je geen Onderwijsovereenkomst hebt ingeleverd, mogen we je niet toelaten tot de lessen!

  Formulieren inleveren

  vmbo
  Heb je een vmbo-diploma? Je hoeft niets in te leveren
  havo Lever een kopie van je overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 in
  mbo Kom je van het mbo en stroom je in in leerjaar 2, 3 of 4? Lever een kopie in van je laatste cijferlijst
  BBL Ga je een BBL-opleiding doen? Lever je praktijkovereenkomst* met je leerwerkbedrijf in
  verblijfsvergunning of VI-document* Laat je verblijfsvergunning of VI-document zien bij het Servicepunt om het te laten registreren en indien van toepassing: lever een kopie in. Tijdens het kennismakingsgesprek moet elke student zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs

  *Als je je aanmeldt voor een BBL-opleiding, vul je je werkplek in incl. de daarvoor benodigde gegevens. Voordat je met de opleiding kunt beginnen, hebben we ook je praktijkovereenkomst met het leerwerkbedrijf nodig. Je kunt de praktijkovereenkomst inleveren als het Alfa-college deze heeft aangemaakt. Hiervoor moet je ingeschreven staan bij een opleiding.

  **Het document Vreemdelingen Identiteitsbewijs (VI) heette eerder W-document. Er zijn twee types: W en W2. Het VI is een geldig identiteitsbewijs.

  Boeken icoonStudieboeken en licenties (zie ook aparte tab)

  • Bestel boeken en licenties op tijd
  • Let op: activeer licenties altijd pas na overleg met je docent!
  • Bestel je bij Studers? Neem je bevestiging van je bestelling mee naar school.

  Laptop icoonLaptop
  Om een voltijdsopleiding aan het Alfa-college te volgen, moet je over een laptop beschikken.
  Is er een nieuwe laptop nodig, houd dan rekening met de minimumeisen/minimale specificaties.

  Specificaties
  Om te kunnen werken via het netwerk van school en met de applicaties die het Alfa-college ter beschikking stelt, moet de laptop/computer over de volgende minimale specificaties beschikken per juni 2021:

  • besturingssysteem: Windows 10
  • processor: minimaal Intelcore I3 (of vergelijkbare AMD-processor)
  • werkgeheugen: 4 GB
  • harde schijf: minimaal 128 SSD
  • wifi

  Let op: Sommige opleidingen stellen zwaardere eisen aan de laptop. De opleiding informeert je hierover.

 • Inloggen Alfa-college en internet op school

  InloggenInloggen bij Alfa-college
  Je krijgt aan het begin van je opleiding een eigen account en een persoonlijk student-e-mailadres via twee e-mails. In de eerste e-mail staan de gebruikersnamen voor AlfaConnect en Eduarte en in de tweede e-mail staat het wachtwoord. Met deze gegevens kun je inloggen bij het Alfa-college. In het bericht lees je waarom je accountgegevens belangrijk zijn en hoe je toegang krijgt. Bekijk ook hierboven het filmpje over inloggen bij het Alfa-college.

  Via het portaal AlfaConnect kun je gratis gebruik maken van de mailomgeving van school, Office 365 en Eduarte. Met de inloggegevens van AlfaConnect kun je ook inloggen op de App Mijn Alfa-college.

  Wifi icoon Internet op school
  Je kunt met 1 tot maximaal 3 privé-apparaten (laptop, tablet, telefoon, etc.) gebruik maken van wifi-internet van het Alfa-college. Elk apparaat moet je apart registreren. Nadat je verbinding hebt gemaakt met wifi, open je de browser en zie je automatisch een registratiepagina. Daar log je in met je inloggegevens van het Alfa-college en daarna kun je gebruik maken van internet. Je inloggegevens ontvang je via het bericht ‘Jouw persoonlijke toegangsgegevens voor Alfa-college’.

  Let op: per 1 augustus verwijdert het Alfa-college jaarlijks alle geregistreerde apparaten uit het systeem. Dit betekent dat je na de zomervakantie elk privé-apparaat (opnieuw en maximaal 3) moet registreren om wifi op school te kunnen gebruiken.

  Heb je hulp nodig bij het inloggen, een apparaat registreren of MS Office 365 installeren? Ga naar het ICT-servicepunt op school of bel met het ICT-servicepunt van jouw locatie. 
  Zie de locatiegids voor contactgegevens van het ICT-servicepunt.

 • Vervoer en bereikbaarheid

  Bereikbaarheid locaties
  Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met je ov-studentenkaart kun je gratis van en naar school reizen. Bekijk de bereikbaarheid van onze locaties.

  OV
  - Qbuzz 
  Arriva
  NS

  Ringweg Groningen
  Er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de ringweg Groningen. Lees alles over Groningen bereikbaar.

Veelgestelde vragen Start schooljaar