Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2)

Is je Nederlands (nog) niet goed genoeg voor een opleiding? Op de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2), krijg je praktijkvakken in zorg en werk je aan je Nederlandse taalvaardigheid. Het is mogelijk dat je wat langer over je opleiding doet dan 1 jaar.

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Sluiten
In mijn opleiding heb ik een vaste klas en aardige docenten. Ik krijg ICT-les en leer computerprogramma’s zoals Powerpoint en Excel. En bij Burgerschap krijg ik het solliciteren onder de knie.

Samenwerken met mijn klasgenoten gaat goed. Samen is makkelijker dan alleen, vind ik. Met mijn klasgenoot heb ik een examen gedaan in sociale media. In de presentatie bespraken we de voor- en nadelen. Je kunt online makkelijk contact leggen, maar het is bijvoorbeeld minder geschikt voor kinderen.

Mijn stage heb ik gelopen bij Mondzorg Drenthe in Beilen. Dat vond ik erg leuk. Ik mocht daar zelfstandig taken uitvoeren zoals gips afhalen bij modellen en schoonmaken. Ook het contact met mensen sprak mij aan. Het is fijn dat ik daar in de vakantie mag blijven werken.

Volgend jaar ga ik een administratieopleiding volgen op niveau 2. En daarna wil ik doorleren zodat ik later in de mondzorg kan werken.

Omar Kalash
student Entree Assistent dienstverlening en zorg
 • Iets voor jou?
  - Je bent anderstalig (Nederlands is niet je moedertaal)
  - Je bent tussen de 16 en 30 jaar
  - Je hebt geen diploma van het voortgezet onderwijs (vo)
  - Je niveau Nederlands is niet voldoende voor een reguliere Entree-opleiding
  - Je helpt graag anderen
  - Je vindt samenwerken leuk
  - Je maakt gemakkelijk nieuwe contacten
  - Je bent handig
  - Je kunt goed tegen spanning

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2) misschien iets voor jou.
 • De opleiding

  School en stage

  Je krijgt les op school en loopt stage in de zorg. Je werkt aan kennis en vaardigheden die je nodig hebt als assistent in dienstverlening en zorg.

  Persoonlijke begeleiding

  Je krijgt:
  - een coach die je op school en stage begeleidt
  - een stagebegeleider op je stageplek

  Nederlands

  We besteden een groot deel van de tijd aan Nederlandse taalvaardigheid. Ook op de werkvloer.

  Wet inburgering

  Met het volgen en succesvol afronden van de Entree NT2-opleiding voldoe je aan de Wet inburgering. Als het nodig is, word je ook voorbereid op de inburgeringsexamens.

  Competenties

  Als assistent dienstverlening en zorg kun je je goed kunt inleven en ben je communicatief vaardig. Verdere vaardigheden en eigenschappen waaraan je werkt, zijn:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en cliënten

 • Vakken
  De eerste 4 maanden ligt de nadruk op:
  - leerbaarheid
  - werknemersvaardigheden
  - loopbaan
  - rekenen
  - Nederlandse taalvaardigheid

  Na de eerste 4 maanden krijg je een toets en een evaluatiegesprek. We bepalen dan of je de opleiding wel of niet kunt afmaken.
 • Leerweg
  In de eerste periode ga je vier dagen in de week naar school. Vanaf de tweede periode ga je drie dagen in de week naar school en loop je tweede dagen in de week stage. Wil je stage lopen in de kinderopvang, de gehandicaptenzorg of het onderwijs? Dan moet je een Verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Assistent dienstverlening en zorg kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2. De opleiding op het gebied van dienstverlening en zorg sluit het beste aan. Denk aan:
  - Dienstverlenende beroepen
  - helpende zorg en welzijn
  - medewerker facilitaire dienstverlening

  Aan het werk

  Het assisterende werk verschilt per werkplek. Je kunt mensen helpen met dagelijkse bezigheden zoals eten, boodschappen doen, afwassen en de was doen. Of je assisteert bij het inrichten van ruimtes voor bepaalde activiteiten en helpt mee bij het uitvoeren van gezellige of leerzame doe-activiteiten. Je kunt ook werken in de kappersbranche, facilitaire dienst of in de gastvrijheidssector.
 • Hulp bij aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je hier aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op, we helpen jou hier graag bij.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.