Alfa-college
HARDENBERG, BOL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2)

Is je Nederlands (nog) niet goed genoeg voor een opleiding? Op de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2), krijg je praktijkvakken in zorg en werk je aan je Nederlandse taalvaardigheid. Het is mogelijk dat je wat langer over je opleiding doet dan 1 jaar. 

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Sluiten

De twintigjarige Kara Zuidema volgde praktijkonderwijs op het Gomarus College en koos daarna voor de Entree-opleiding Dienstverlening en Zorg op het Alfa-college in Groningen. Een logische keuze: “Ik wilde in de zorg werken, voor mensen zorgen. Want als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara verhuisde 8 jaar geleden met haar familie vanuit Canada naar Nederland. Omdat Nederlands haar tweede taal is én ze dyslectisch is, gaat het leren Kara niet makkelijk af. Tóch baande zij zich zonder veel begeleiding een weg door de opleiding. Kara: “De opleiding bestond uit drie stagedagen en twee dagen theorie. Ik ken nu de verschillende methodes over reinigen en hoe je moet wassen. Maar ook wat de juiste lichaamshouding is, zodat je geen last krijgt van je rug. Ook is mijn Nederlands en het rekenen stukken verbeterd.”

Nadat ze haar diploma behaald had wilde Kara zo snel mogelijk aan het werk. De jobcoach wees Kara op de mogelijkheid van het werken in de horeca. Ze solliciteerde bij het Hampshire Hotel, waar ze vrijwel direct een baan aangeboden kreeg als ontbijtmedewerker. “Wat mijn werk inhoudt? Ik zorg er voor dat de gasten een goed en verzorgd ontbijt kunnen nuttigen. Dat betekent dat het buffet steeds goed gevuld is en dat alles netjes en schoon is. De tafels ruim ik af en na afloop is er natuurlijk de afwas!”.

Kara kijkt vooruit: “Als het kan, wil ik naast mijn baan heel graag een vervolgopleiding of cursus in de horeca volgen. Ik wil echt graag verder in deze richting. Want ook hier geldt voort mij, als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara Zuidema
student Entree Dienstverlening en Zorg • Iets voor jou?

  - Je bent anderstalig (Nederlands is niet je moedertaal)
  - Je bent tussen de 16 en 30 jaar
  - Je hebt geen diploma van het voortgezet onderwijs (vo) in Nederland of je thuisland
  - Je niveau Nederlands is niet voldoende voor een reguliere Entree-opleiding
  - Je helpt graag anderen
  - Je vindt samenwerken leuk
  - Je maakt gemakkelijk nieuwe contacten
  - Je bent handig
  - Je kunt goed tegen spanning

  Geldt dit voor jou? Dan is de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2) misschien iets voor jou.

  Kennis maken

  Na je aanmelding volgt een uitgebreid kennismakingsgesprek. We bespreken of en welke mogelijkheden er voor je zijn op het mbo.

 • De opleiding

  School en stage

  Je krijgt les op school en loopt stage in de zorg. Je werkt aan kennis en vaardigheden die je nodig hebt als assistent in dienstverlening en zorg.

  Persoonlijke begeleiding

  Je krijgt:
  - een coach die je op school en stage begeleidt
  - een stagebegeleider op je stageplek

  Nederlands

  We besteden een groot deel van de tijd aan Nederlandse taalvaardigheid. Ook op de werkvloer.

  Inburgeringsexamens en Wet inburgering

  Heb je een verblijfsvergunning van vóór 1-1-2015? Met het volgen en succesvol afronden van de Entree NT2-opleiding kun je voldoen aan de Wet inburgering. Als het nodig is, word je ook voorbereid op de inburgeringsexamens. 

  Heb je een verblijfsvergunning van ná 1-1-2015? Dan dien je naast de Entree-opleidingen ook nog inburgeringsexamen af te leggen om te voldoen aan de Wet inburgering.

  Opleidingsduur

  Deze Entree NT2 opleiding duurt gemiddeld 2 jaar (1 jaar Entree NT2 en 1 jaar Entree).

 • Vakken

  De eerste vier maanden ligt de nadruk op:
  - leerbaarheid
  - werknemersvaardigheden
  - loopbaan
  - rekenen
  - Nederlandse taalvaardigheid

  Na de eerste vier maanden krijg je toetsen en een studieadviesgesprek. We bepalen dan of je de opleiding wel of niet kunt afmaken.

  Algemene vakken

  Je werkt aan kennis en vaardigheden die nodig zijn om je werk goed te doen. Je krijgt les op school en je loopt stage. Naast beroepsvakken krijg je ook les in rekenen, loopbaan en burgerschap. Extra tijd en aandacht is er voor Nederlandse taalvaardigheid. 

 • Leerweg
  Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Tijdens het kennismakingsgesprek vertellen we meer.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is.
 • Na je opleiding
  Heb je een positief advies en je diploma, dan stroom je door naar een niveau 2-opleiding of je gaat werken. 
 • Meer informatie en aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je hier aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen met Marjon Elling: m.elling@alfa-college.nl, 088-334 20 57.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld bekijk je de site van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.