Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree NT2)

Is je Nederlands niet goed genoeg voor een reguliere Entree-opleiding? Dan is de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree NT2) misschien iets voor jou. Je krijgt les op school en loopt stage binnen de richting bouwen, wonen of onderhoud. 

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Sluiten
In mijn opleiding heb ik een vaste klas en aardige docenten. Ik krijg ICT-les en leer computerprogramma’s zoals Powerpoint en Excel. En bij Burgerschap krijg ik het solliciteren onder de knie.

Samenwerken met mijn klasgenoten gaat goed. Samen is makkelijker dan alleen, vind ik. Met mijn klasgenoot heb ik een examen gedaan in sociale media. In de presentatie bespraken we de voor- en nadelen. Je kunt online makkelijk contact leggen, maar het is bijvoorbeeld minder geschikt voor kinderen.

Mijn stage heb ik gelopen bij Mondzorg Drenthe in Beilen. Dat vond ik erg leuk. Ik mocht daar zelfstandig taken uitvoeren zoals gips afhalen bij modellen en schoonmaken. Ook het contact met mensen sprak mij aan. Het is fijn dat ik daar in de vakantie mag blijven werken.

Volgend jaar ga ik een administratieopleiding volgen op niveau 2. En daarna wil ik doorleren zodat ik later in de mondzorg kan werken.

Omar Kalash
student Entree Assistent dienstverlening en zorg
 • Iets voor jou?
  - Je bent anderstalig (Nederlands is niet je moedertaal)
  - Je bent tussen de 16 en 30 jaar
  - Je hebt geen diploma van het voortgezet onderwijs (vo)
  - Je niveau Nederlands is niet voldoende voor een reguliere Entree-opleiding
  - Je weet van aanpakken
  - Je kunt goed samenwerken
  - Je wilt technische kennis en inzicht in constructies krijgen, bijvoorbeeld om eenvoudige tekeningen te lezen

  Herken je jezelf hierin? Dan is werken in de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree NT2) iets voor jou.
 • De opleiding

  School en stage

  Je krijgt les op school en loopt stage in de zorg. Je werkt aan kennis en vaardigheden die je nodig hebt als assistent in bouw, wonen en onderhoud.

  Persoonlijke begeleiding

  Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht
  - een coach/stagebegeleider

  Nederlands

  We besteden een groot deel van de tijd aan Nederlandse taalvaardigheid. Ook op de werkvloer.

  Wet inburgering

  Met het volgen en succesvol afronden van de Entree NT2-opleiding voldoe je aan de Wet inburgering. Als het nodig is, word je ook voorbereid op de inburgeringsexamens.

  Competenties

  Je werkt tijdens je opleiding ook aan vaardigheden en eigenschappen, zoals:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - samenwerken
 • Vakken
  De eerste 4 maanden ligt de nadruk op:
  - leerbaarheid
  - werknemersvaardigheden
  - loopbaan
  - rekenen
  - Nederlandse taalvaardigheid

  Na de eerste 4 maanden krijg je een toets en een evaluatiegesprek. We bepalen dan of je de opleiding wel of niet kunt afmaken.
 • Leerweg
  In de eerste periode ga je vier dagen in de week naar school. Vanaf de tweede periode ga je drie dagen in de week naar school en loop je tweede dagen in de week stage.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is.
 • Na je opleiding
  Heb je een positief advies en je diploma, dan stroom je door naar een niveau 2-opleiding. Een opleiding op het gebied van de bouw sluit het best aan. Denk aan:
  - Timmerman
  - Metselaar
  - Voeger
  - Sloper

  Aan het werk

  Je kunt bij verschillende bedrijven aan het werk. Bijvoorbeeld in de bouw, hout- en meubelbedrijven, afbouwbedrijf of schilders- en onderhoudsbedrijf, een bedrijf op het gebied van afval, milieu, beheer en onderhoud openbare ruimte of een bedrijf in de bouw of in de infra

  Je helpt een vakman met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden, zoals het inrichten en onderhouden van de bouwplaats. Veiligheid is hierbij erg belangrijk. Ook werk je mee met bijvoorbeeld het aanbrengen van hulpconstructies en bewerk je verschillende bouwmaterialen.
 • Hulp bij aanmelden

  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op, we helpen jou hier graag bij.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.